Mire számíthatok? (2023.05.10)

Gyakran kérdés használtgép esetén. Beszámolt. eladásra felkészített, átvizsgált, javított, felújított? Sorra veszem röviden, bár ez géptípusonként is eltérő mit is tartalmaz.

Beszámolt: Gyakorlatilag a megvásárolt állapotban lévő gép, mi magunk is a felméréskor és a beérkezéskor szemrevételeztünk. Állapota kizárólag az előző tulajdonos gondosságától függ.

Eladásra felkészített: Lemostuk, matricáztuk, szükség esetén festettük, políroztuk, megjárattuk, hibát kerestünk. Esztétikailag ráncba szedtük, az állapotát felmértük, állagmegóvását, biztosítottuk.

Átvizsgált: Az előző pontokon már átesett és pluszban szerelő kolléga átvizsgálta, megjáratta, funkcionálisan esetleg javította az alapvető hibákat.

Javított: Általában az előző pontokon átesett diagnosztizált, megjáratott gép, Valamennyi észlelt hibája javításra kerül. Olyan kopóelemek is cserélésre kerülnek, amik a munkavégzést egyértelműen hátráltatnák, vagy az élettartamot csökkentenék. Motoros gépek esetében nem cserélünk olajat, csak szinteket ellenőrzünk. Olajcserét a használatbavétel előtt célszerű elvégezni, ha nálunk 1-2 évet áll, akkor az olaj újra cserés lenne.

Felújított: Erre csak nagyon kevés esetben kerül sor. Jelenleg 2-3 ilyen gépünk lehet, az egyik pl. egy Framest Reptill. Ebben az eseteben nem csak hibát keresünk és javítunk, látható kopóelemeket vizsgálunk, hanem megbontásra kerül a gép és a kevéssé látható elemek vizsgálatára, javítására, cseréjére is sor kerül. Ebben a gépben kizárólag előlünk is rejtett hiba maradhat, vagy olyan javítás maradhat el, ami az eladás szempontjából gazdaságtalan és a vevő döntése kell majd legyen. (pl. gumik cseréje, amik még használhatók)
Kombájnok, traktorok, teleszkópos rakodók esetében erre a teljes felújításra nincs is példa kapacitás hiánya miatt. Mástól venné el az energiát.
 

Import gépek a kínálatban (2021.03.26)

Facebook csoportunkban már megjelent, hogy érkezik az első import gépünk külföldről. Az adta ehhez a motivációt, hogy az itthon beszámolt gépek mellett volt és van igény kevéssé használt, vagy éppen újszerű, megbízható hátterű gépekre. Miután a megbízható háttér a kiválasztásnál egy fontos szempont lesz, így korlátozott számban tudunk versenyképes árban ilyen gépeket beszerezni. A cél természetesen valamennyi igénynek való megfelelés, miközben a hazai piacról beérkező gépek is maradnak a kínálatban. A hg.axial.hu továbbra is a mezőgazdasági gépek másodlagos piacának vezető szereplője kíván lenni.

L660


2020 évzárás (2020.12.23)

Az év utolsó rendes munkanapján mindenképpen visszatekintünk az elmúlt évre, noha már a következő évet is megterveztük és annak megvalósítása jár a fejünkben.
Különleges év volt a 2020-as év. Különlegességét az elmúlt évtizedekben az emberiség által nem tapasztalt pandémiás helyzet és annak következményei hozták. Változó volt melyik szektort hogyan érintette a helyzet és az annak nyomán kialakuló válság. A mezőgazdaságot alapvető termelő egységként, különösen a szántófoldi növénytermesztést -ami főként magányos tevékenység-  közvetlenül nem hátráltatta a vírushelyzet. Gépekre tehát éppúgy szükség volt ebben az időszakban is, mint korábban bármikor. A határok lezárása pedig a belső keresletet élénkítette.
Ebben a helyzetben a használtgép kereskedelem mindenhol növekedett, amiből mi magunk is kivettük a részünk. A mai napig ebben az évben  közel 700 db használtgépet értékesítettünk, megközelítően 7.5 milliárd forint értékben. Darabszámban és forgalomban is az elmúlt évek legjobb teljesítménye volt. Köszönettel tartozunk a vásárlóink bizalmáért, amit a jövőben is szeretnénk elnyerni. Köszönjük!  Igyekszünk a jövőben is reális árakon beszerezni és értékesíteni, a korának, használtságának, árának megfelelő minőségű használt gépeket. 


2020 késő ősz (2020.11.15)

2020 kora tavsztól nyárig és szeptembertől újra a koronavírusról szólt. Közben dolgoztunk, egy rekord forgalmú évet fogunk zárni, aminek számos oka van. Ami fontos azonban, hogy az idős, vagy beteg társaink közül minál többer érjék meg velünk a következő a képen látható színes őszt és újra benépesülhessenek az utcák. Tehát vigyázzunk egymásra. Kérjük a látogatókat viseljenek maszkot, ahogyan mi is tesszük. Továbbra is várjuk az érdeklődőket telephelyeinken, a megfelelő védekezéssel biztonságosak a vásárlások.
Ures_utca

Elmélkedés a tartósságról (2019.08.21)
Autó-traktor

Pár évvel ezelőtt az Európai Gépforgalmazók Szövetségének egyik konferenciáján, az hangzott el, hogy a cél a mezőgazdasági traktorgyártásban az autók megbízhatóságának az elérése. A gondolat azóta is motoszkál a fejemben, hogy egy 20-60 milliós traktor, ami alapvetően termelő berendezés, miért is nem olyan megbízható, mint egy 5-30 milliós személyautó?

A használtgépes gyakorlatomban sokszor vettem elő korábban magam is a használtság érzékeltetésére a traktorok esetében az autós analógiát. Ezt valahogy mindenki közelebb érzi magához, van benne tapasztalata.  A megközelítés egyszerű. Az autók esetében a futott kilométer a mértékadó adat, míg a traktorok esetében az üzemóra. Ezt kell valahogy közös nevezőre hozni. Miután az autós példa közérthetőbb, így a traktor üzemórát is ezzel kell összhangba hozni. Egy autó attól függően, hogy helyben, vagy nagyobb távolságokra, netán autópályán használják 45-75 km/h átlagsebeséggel közlekedik. (Ugye már itt is nagyon lényeges különbség van 2 db 100.000 km-t futott autó között. Az egyik eközben 1.330 órát működött, míg a másik 2.220 órát.)

Egy vegyes használatú normál családi autó átlagsebességét így 60 km/h-val számolva, azt jelenti, hogy egy a magyar piacon az eladhatósági lélektani határt jelentő 200.000 km-t futott autó, 3.330,- órát működött. A 3.330 üzemóra traktorok esetében még az életciklusuk elején járó, forgalomképes traktorokat jelenti. A mezőgazdasági vontatók esetében az autóknál 200.000,- km-t jelentő lélektani határ a 10.000 üzemóra, azaz a fenti átlagsebeséggel számolva 600.000,- km.

Most akkor minek kell elérni, melyik megbízhatóságát???

(Természetesen sok szempontot nem vettem figyelembe, de még egy apróságra e tekintetben mindenképpen rá szeretnék világítani. Míg egy traktor az elvégzett munkával jövedelmet termel, addig egy átlagos családi autó a jövedelmet fogyasztja!


AXION hét (2019.06.17)
CLAAS AXION aratás előtti hetek, egyedi kedvezménnyel! Részletek a képre kattintva!
AXION-hét

Gyenge kombájn szezon (2019.05.30.)
Az elmúlt 15 év leggyengébb használt kombájn eladási szezonjának finisében járunk. Rekord már semmi esetre sem lesz, de még egy jó eredményhez is kisebb csoda kellene a piacon. 30-40 közötti használt kombájn eladással zárul a május, ami legfeljebb a fele az ilyenkor szokásosnak. Érdekes módon a beszámítások is jóval elmaradtak a korábbi aránytól, így a készletünk nem változott érdemben. Úgy gondoljuk köze van ehhez az idei időjárásnak és az előző években a hazai piacon eladott jelentős betakarítási teljesítménynek is. Amennyire a piactársan tevékenységét látjuk, mások is hasonlóan érnek a szezon hajrájához. Volt már azonban olyan évünk, amikor a második félévben messze a várakozások felett használt kombájnt sikerült értékesíteni. Rajtunk nem múlik, kínálat van, mi itt leszünk, készülünk a következő hónapokra is. 

"Májusi eső aranyat ér! (2019.05.09.)
 Velncei tóra indultunk kerékpár túrára, de a 62-es úton eddig a repcetábláig jutottunk, ahonnan már a velencei tó is éppen odalátszik. Nem az eső, hanem az erős szél tartott vissza bennünket. A képen is látható, hogy a repcén már alig van nyoma a fagyos, hómentes télnek és a tavaszi aszályt is jól átvészelte. Az őszi gabonák és immár a tavaszi vetésű kukoricák többsége is ázik a májusi esőben.
Sok helyen kerültek elő a kombájnok, hogy felkészítsék azokat az idei betakarításra, mások már a téli felkészítésre behozták szervizünkbe őket. Az esőnek hála több helyen betakarították, felbálázták az első zöldtakarmányokat is. Szerényen fogytak nálunk az utóbbi hetekben a használt kombájnok, lehet az idén is sokan hagyják az utolsó pillanatra a döntést. Az előrelátóbbak, már a tarló megmunkáláshoz a 200 Le feletti traktorban, vagy munkagépben gondolkodnak. Egyenlőre a szerény érdeklődést kiegyensúlyozottan tudjuk kezelni, inkább kicsit nagyobb pörgésre vágyunk. Várjuk az érdeklődőket!

Csendes tavasz (2019.04.30.)
Csendes, visszafogott és változó érdeklődés mellett telnek a tavaszi hónapok. Ahogy az várható volt a csapadék végre megérkezett, ezzel együtt a vásárlók hada még nem. A traktorok esetében folyamatos az érdeklődés, kombájnok tekintetében többet vártunk, a bálázók idén tavasszal sem voltak sláger termékek. Ahogy annak facebook csoportunkban hangot adtunk, nyíregyházi használtgépes csapatunk teljes átalakulása folyamatban, szervizest még keresünk. Nagy érdeklődéssel várjuk a kombájn szezon fináléját és a nagy traktorok, bálázók szezonjának kezdetét. Hosszú idő óta készleten lévő nagykocka bálázóink remélhetőleg konténerbe kerülnek és hamarósan kihajózhatnak ázsia irányába. 

"Szeszélyes évszakok" (2019.03.18.)
Rekord melegek, mint az elmúlt hétvégén és messze az átlag alatti csapadékösszegek, ahogy alább a Metnet térképén is látható, az első zivatarok március elején. Így alakult eddig 2019 időjárási mérlege. A kevés csapadék időbeni eloszlása is kedvezőtlenül alakult mert a csapadék jelentős része pontszerű záporok fromájában érkezett. Még február végén a kisalföld térségében és Székesfehérvár, Tatabánya térségében átlagos csapadék hullott, addig mára ezek a területek is jóval elmaradnak az átlagtól. Természetesen ez érdemben befolyásolja a használtgépek utáni érdeklődéseket is, már érezzük a csapadék hiányát. A döntést halogatók azonban gyakran közvetlenül a vetés, aratás megkezdése előtt keresenek megoldást, amivel a választás lehetőségét, a javítások elvégzését kockáztatják. Várakozások, előrejelzések szerint 2019 az elmúlt évtizedek legmelegebb éve lehet és az elmúlt évekhez hasonlóan az időjárási szélsőségek is fokozódnak. Ha a március közepén virágzó barackfákat nézem és a pár éve húsvétkor hulló hóra gondolok, akkor a barackfáink (kinek a pálinka, kinek a lekvár) miatt, van okunk aggódni. De előbb, vagy utóbb megjön a várt csapadék és a természet remélhetőleg korrigálja az időjárás szélsőségeit. Az őszi és tavaszi vetések még kitartanak, a repcék teleltek rosszul, ahogy az országban járva tapasztaltam.
Csapadékösszeg
Forrás: www.metnet.hu

Mozgalmas február (2019.02.28.)
Február hónap már mozgalmasabban alakult, mint a január. Háromszor több gép talált gazdára, a szerződött gépek állománya is nőtt és bővült a beszerzés alatti állomány is. Tehát kínálat volt, van és lesz is. Axion traktorok széles kínálata érhető el immáron valamennyi használtgépes telephelyünkön találnak néhány darabot. Alacsony üzemórás, jó állapotú gépek. Bajai telepen elérhető egy nagyobb gépcsomagból Lexion 660-as kombájnok adapterekkel (szója, kukorica.) Bérletes kombájnokból az utolsó darabok keresik leendő gazdáikat! Minden hétköznap nyitott kapuk! Várjuk az érdeklődőket.
Bérletes_utolsók

Facebook csoport (2019.02.26.)
Elindult új facebook csoportunk, ahol a közösségi média előnyeit használjuk a gépeink vagy éppen a munkánk után érdeklődőkkel, a bennünket követni kívánókkal. Igyekszünk az újdonságokról, történésekről a csoportban is hírt adni ezentúl. Kiemelt egyedi ajánlatok, érdekességek is helyet fognak kapni. A fontosabb hírek természetesen ebben a híroldalban is megmaradnak. A csoport itt elérhető. Reméljük egy aktív csoportot indítunk 2019 tél végével. Csatlakozzon hozzánk!

Csendes január (2019.02.01)
Csendesen telt a január a használtgép piacon. Alig több mint egy tucat gépet számláztunk és vásároltunk ebben a hónapban. A kiállítás után érezhetően megnőtt az újgépes érdeklődések száma, ezzel az előzetes árakra és felmérésekra való igények száma. Az elkövetkező hetekre, hónapokra azért sikerült pár megállapodást kötni és a felméréseknek köszönhetően a készlet is frissülni fog. Érkezik pár gép a bérgép flottából is értékesítésre, amik általában nagy érdeklődésre tartanak számot. Lesz friss kombájnunk, traktorunk és teleszkópos rakodónk is. Kíváncsian várjuk hát az elkövetkező heteket. Reméljük lassan a fagy is enged és világossá válik, hogy az őszi vetések hogyan keltek, teleltek át és elkezdődhet a készüllődés a tavasziak vetésére. Utóbbira pár darab bérletből visszajött Monosem vetőgép még keresei gazdáját.

 

Megnyitott az AGRÁRGÉPSHOW 2019 (2019.01.23)
Az agrárgépshow kezdetére az országot ellepte a hó, csak kevesen értek oda a nyitásra. A kiállításon fűtött csarnokok, technikai újdonságok várják a látogatókat, míg nálunk Baján a gépek körül jelenleg igazán télies, már majdnem alpesi a látvány. A használtgép csapat az 5 telephelyünkön és mától 4 napon át a kiállításon is várja Önöket! Jelenleg 394 db használtgépünk közül választhat, vagy jelezheti felénk, mit vásárolna, vagy adna el.
HG tél
Agrarshow

AGRÁRGÉPSHOW 2019 (2019.01.17)
Használtgép üzletág is ismét képviselteti magát az Agrárgépshow-n. Szokásosan a D pavilonban leszünk. Használtgépet nem viszünk, azok maradnak a telephelyienken, de két fővel minden nap jelen leszünk. Alapvetően a weblapon is kínált gépekből tudunk ott is ajánlani, de ha más az igény, arra is igyekszünk megoldást kínálni például Landsbergből. 
A pavilon tele lesz gépekkel és lesz show is, játékvásár, stb. Várunk minden érdeklődőt. (Részletek a lenti képre kattintva az Axiál weboldalán.)
Agrargepshow2019

Miért bizomány? (2019.01.15)
Új szolgáltatásunk kapcsán gyakran kapjuk ezt a kérdést: „Mi értelme?”, „Én is tudom hirdetni.” Egyrészről az értelme a bizományos konstrukciónak, hogy a közvetítő kockázata nem kerül bele az árba, a kínálati árat alapvetően az eladó határozza meg. (Mi bizonyos korlátokat szabunk, ha valaki irreális árat kér, azt nem fogjuk vállalni.) A megbízott bizományos ahhoz ért, hol és hogyan kell hirdetni a siker érdekében, milyen információkat kell a gépről megosztani. Mert hirdetni valóban bárki tud, de nem mindegy hol és hogyan. Értelme továbbá, hogy a megbízott bizományos előszűri az érdeklődőket, az alapvető kérdésekre válaszol, az eladóhoz csak a már komolyabb érdeklődések jutnak el. A kereskedőket gyakran keresik nem csak hirdetés alapján, vagy éppen nincs a kereskedésben olyan gép, amit keresnek, de bizományban hirdet ilyet. Ebben az esetben azt fogja ajánlani. Ha a gépet tárolásra is átadjuk a bizományosnak, akinél sok érdeklődő jár, akkor ez is tovább növeli az eladás lehetőségét. A bizományos értékesítés több mint hirdetés. Előszerződéssel akár önerő is képződhet egy másik vásárláshoz, de ebben már kockázat is van.
Bizományos konstrunkcióinkról bővebben itt olvashat: BIZOMÁNYOS ÉRTÉKESÍTÉS

NHP 2019 (2,5%) (2019.01.14)
Elindult a Növekedési Hitelprogram a tavaly ősszel már beharangozott feltételekkel. Alapavetően a berhuházások vannak a célkeresztben és a 3 évnél hosszab futamidejű fix kamatozású forint alapú hitelek/lízingek. Fiatalabb használtgépeinkhez 5-10 éves korig, mi is tudjuk ajánlani az NHP-t a normál lízing konstrukciók mellett. Általában elmondható, hogy a finanszírozás nem gátolja ma már az idősebb, akár 20 éves gépek lízinggel történő vásárlását sem. Igény, kérdés esetén az Axiál finanszírozós csapata áll készséggel rendelkezésre.
AFS

Végre ingyenes jármű információ! (2019.01.11)

2019 januárban elindult tesztüzemben a Jármű Szolgáltatási Platform. Ügyfélkapu regisztrációval, vagy elektronikus személyi igazolvánnyal azonosítás után bárki kérdezhet le forgalmi rendszám alapon jármű információkat, így a kilóméter/üzemóra állását, forgalmi korlátozásra vonatkozó információt is. Sajnos csak rendszám alapon működik, és az üzemóra adatok csak a műszaki vizsgák során rögzítettre korlátozódnak, de így is segíti a tisztánlátást. A külföldről származó gépek esetében sajnos továbbra sem segít, egyenlőre az egységes európai rendszerre még várni kell.

Itt érhető el a rendszer és bővebb információk: https://szuf.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,28c28a1a-7296-4629-8f36-7f3fbe6596c6 Később mobil applikációról is működni fog.

Aki itt nem talál ingyenes adatbázis információt a fenti állami szolgáltatásban, de nyugtalanítja a bizonytalanság, az használja gépinfó szolgáltatásunkat, ami ugyan nem díjmentes, de csak ha érdemi információt találunk rendszereinkben, vagy beszállítóinknál a gépről. Ez nem csak forgalmi rendszámmal rendelkező gépekre vonatkozik. A cél mindkét szolgáltatás esetében a tiszta, átlátható használtgép kereskedelem támogatása.


Összeszedtük 2018 legviccesebb eseteit (2019.01.10)

Mindenhol születnek vicces pillanatok egy munkahelyen, mi összeszedtük, ami a napjainkat mosolygósabbá tette 2018-ban.

Egy partnerünk kicsit egyszerűsítette a francia gyártmányú Gregoire Besson (ejtsd: gregoár besson) gyártmányt és összerakta a jobban ismert George Michael és Charles Bronson nevéből, így lett belőle "George Bronson" eke.

Kezdő üzletkötő kollégánk a sok új információt még nem dolgozta fel kellő részletességgel és a Deutshce Lízing-ből, hallás után "Dolce Lízing" lett. Hát lehet hogy édes az élet a Deutsche Lízinggel...

A Claas bálázók több esetben okoztak nekünk visses pillanatokat, főként elírásból, de lehet néha Freud-i elírás volt: Rollant 350 helyett "ROKKANT 350", de pozítívabb is született "Klassz Rollant".

Kollégám a használtgép felmérőlapra írta, megelőgezeve a gép állapotában, hogy borzalmas: "Képek csak erős idegzetűeknek (16)."

Egy felmért gép gyenge motorja kapcsán ragadtatta el kollégánk magát: "Van benne erő, csak nem jön elő!"

Egy sikertelen fényképezés magyarázata a felmérőlapon: "Kb. 4000 alatt. Azt hittem lefényképztem, de ugrált a ro..dék kijelző!"

Reméljük 2019-ben is lesznek hasonló vicces pillanatok és megoszthatjuk azokat!


 

2018 mérlege (2019.01.07)
A tavaly év nyár végi, őszi aszály a gépkeresletet, így a használtgépek keresletét is csökkentette. Ennek ellenére a 2018-as év mérlege sem lett lényegesen gyengébb a 2017-es rekord forgalmú évtől. A 23 fős használtgép csapat 645 használtgépet értékesített, 9.5 millió forint/db átlagáron. Eközben 516 db használtgépet számoltunk be 9.6 milliós átlagáron, úgy hogy a készletünk érdemben csökknet a 2017-es zárókészlethez mérten. 
A számokból az is következik, hogy a tevékenység nem jövedelmező, de alapvető célja is az új gépek értékesítésének támogatása. A cél ezt úgy tenni 2019-ben, hogy a mérleg nyelve a nulla körül mozogjon.
Sikerekban gazdag boldog új évet kívánunk minden partnerünknek!

Landsbergben jártunk (2018.12.05)

 November végén három kollégával Landsbergben jártunk, a Claas regionális használtgép centrumában. Az egykori NDK területén jelentős fejlesztések zajlottak az elmúlt évtizedekben, aminek a sok-sok ipari berházás, termelő üzemek a legszembetűnőbb mutatói. A landsbergi centrum nem új, már 10 éve is megvolt, az alapterületet nőtt mióta nem láttuk. Ebben a központban felelnek a mi kelet-közép-európai régiónkért is. 4 kiemelt termékkörük van a kombájn, silózó, traktor, nagykocka bálázó. Egyéb termékekkel a szállítási és egyéb költségek miatt nem foglalkoznak. A gépeik a regióhoz tartozó kereskedőktől származnak és 60-70%-át exportálják, a maradék a hazai piacon talál gazdára. A régi NDK-s kapcsolatrendszerre építették a keleti exportot, ez esetünkben kivétel, mi elsősorban az itthon beszámolt gépeket értékesítjük. Lehetőség van azonban bármely általuk kínált gépet rajtunk keresztül is megvásárolni. Az importra, fuvarra és finanszírozásra innentől számíthat ránk. Évente nagyjából 250 kombájnt, 25 silózót, 100 feletti traktort értékesítenek.

(Cikk módosítva 2019.01.13.)

Összehasonlítás